0-4 maanden
Borstvoeding is de beste voeding voor je baby de eerste zes maanden. Je kunt borstvoeding op verzoek van je kindje geven. Je kunt er ook voor kiezen om een tijdschema te volgen.
Kan of wil je geen borstvoeding geven? Dan is flesvoeding een prima alternatief. Op de verpakkingen staat duidelijk hoe en hoeveel je voor je kindje kunt klaarmaken.
4-6 maanden
In principe heeft je baby tot zes maanden genoeg aan de melk. Je kunt hem of haar vanaf vier maanden laten wennen aan nieuwe smaken en eten van een lepel, maar dit hoeft niet. Dit zijn extra hapjes om te oefenen, je baby heeft de voedingsstoffen nog niet nodig. Je kunt oefenhapjes kopen in de winkel, maar ook zelf maken. Als eerste hapjes kun je bijvoorbeeld kiezen uit gepureerde groente of fruit.
Het is handig om het oefenhapje na een melkvoeding of tussen twee voedingen door te geven, je baby heeft dan niet heel veel honger en is ontspannen.
Klik hier voor recepten
6-8 maanden
Van zes tot 8 maanden is melkvoeding nog steeds het belangrijkste. Je kunt de oefenhapjes gaan uitbreiden. Verdik bijvoorbeeld de voeding tot een bordje pap (fijne soorten) of geef je kindje een stukje brood of broodkorst. Een warme maaltijd kan ook steeds meer op een ‘echte’ maaltijd gaan lijken, met wat vlees, of pasta. Voeg geen zout of specerijen toe en maak de maaltijden eventueel smeuïg met een klontje margarine. Het geeft niet als je kindje nog geen tanden heeft, ze redden zich prima met hun kaken. Je baby mag ook een toetje proberen, bijvoorbeeld wat yoghurt gemengd met vruchtenmoes.
Klik hier voor recepten
8-12 maanden
Je baby eet nu steeds meer met echte maaltijden. De melkvoedingen worden langzamerhand vervangen. De meeste baby’s krijgen in deze periode nog 2-3 flessen naast het andere eten.Je kindje mag een broodje met beleg eten en ‘s avonds een ‘echte’ maaltijd eten (bijvoorbeeld aardappels, groenten en vlees). Het verschilt per kindje hoe fijn het eten gemalen moet zijn. Een toetje kun je ook al proberen, bijvoorbeeld yoghurt.
Klik hier voor recepten
>12 maanden
Je kindje mag met het gezin mee eten, dus drie maaltijden en twee tussendoortjes! Welke voeding hebben kinderen op deze leeftijd gemiddeld nodig?
- 300 ml melkproducten (mag opvolgmelk of magere, halfvolle melk zijn)
- 2-3 sneetjes (volkoren)brood besmeerd met margarine en belegd met kaas, (magere) vleeswaren en zoet broodbeleg (jam, appelstroop)
- 1-2 aardappels of 1-2 eetlepels pasta, rijst of couscous
- 1-2 eetlepels groentes
- 50 gram gaar vlees, vis of ei
- 1-2 stuks fruit
- 750 ml dranken, inclusief de 300 ml melk
BRONNEN
www.voedingscentrum.nl
www.groeigids.nl (Centrum voor Jeugd en Gezin)
www.borstvoeding.nl