Elk kind krijgt ze wel een keer: luizen… En wat een jeuk krijgen ze ervan, heel vervelend! Wat weet je eigenlijk over luizen? Vind je het vies of weet je al dat het hebben van luizen helemaal niets met hygiëne te maken heeft? Het hebben van luizen is in ieder geval heel erg lastig. Lees in dit artikel alles over luizen en over hoe je luizen kan behandelen!
Wat is hoofdluis?
Een hoofdluis is een heel klein beestje, een parasiet van ongeveer 3 mm groot. De hoofdluis leeft alleen op mensen en zoekt graag warme plekjes op het hoofd op. Hierbij kun je denken aan achter de oren, in de nek of onder een pony. De hoofdluis die leeft van mensenbloed. Hij prikt af en toe in de hoofdhuid en zuigt een beetje bloed op.
Een vrouwelijke hoofdluis legt eitjes in het haar. Deze eitjes heten neten, zijn kleiner dan 1 mm en zijn grijs, geel/wittig. Het lijkt een beetje op roos, maar het verschil is dat de eitjes vast zitten aan het haar en roos ligt los op de hoofdhuid. De eitjes komen na ongeveer zeven dagen uit. Een luis leeft ongeveer een maand en legt in die tijd ongeveer 250 eitjes! De meeste eitjes (neten) vindt je in de nek, achter de oren en onder de pony (net als de luizen). Zijn de eitjes uitgekomen? Dan blijven er lege witte hulsjes achter in het haar.
Hoe krijg je hoofdluis en hoe merk je dat?
Hoofdluizen kunnen niet springen of vliegen. Ze kunnen alleen lopen. Hoofdluis kun je krijgen van contact met iemand die hoofdluis heeft: de luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Bijvoorbeeld door knuffelen met de hoofden dicht bij elkaar, of je jas hangt tegen een andere jas aan. Iedereen kan hoofdluizen krijgen, jong of oud. Het heeft niets te maken met hygiëne. Kinderen tussen de 3 en de 12 jaar krijgen vaker hoofdluis omdat ze tijdens het spelen vaak letterlijk de hoofden bij elkaar houden.
Van hoofdluizen krijg je jeuk. Dit komt omdat luizen speeksel injecteren tijdens het bloed zuigen. Jeuk leidt tot krabben en kan dus op zijn beurt weer wondjes of (kleine) ontstekingen veroorzaken. In het begin merk je vaak helemaal niet dat je hoofdluis hebt. Jeuk kan pas na 1 of 2 weken optreden, met het toenemen van het aantal luizen.
Wil je controleren of je hoofdluis hebt? Als je controleert kijk dan goed tussen de haren, vooral achter de oren en in de nek. Je ziet de hoofdluizen dan bewegen. Ook als je geen luizen ziet, maar wel grijswitte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis. Die puntjes, de eitjes (neten), kunnen zich ontwikkelen tot luizen. Je kunt ook verder controleren met een luizenkam met plastic tanden. Door goed en stevig te kammen met deze luizenkam komen de hoofdluizen en neten te voorschijn. Je kunt ze het beste zien boven een lichte ondergrond, zoals bijvoorbeeld de wastafel of een wit papier. Het is goed om te weten dat een plastic luizenkam de neten niet verwijderd, hiervoor heb je een kam met metalen tanden nodig.
Hoofdluis gevonden? Wat kun je ertegen doen?
Het is goed om een kind wekelijks te controleren op hoofdluis. Hoofdluis is erg besmettelijk en verspreidt zich snel. Daarom is het belangrijk om hoofdluis snel nadat je het ontdekt hebt te behandelen. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert de volgend twee methoden om hoofdluis te behandelen:
- Gedurende twee weken dagelijks kammen met een netenkam met metalen tanden (dus niet met een plastic luizenkam!); Kam goed dicht bij de hoofdhuid, want daar zitten de meeste luizen en neten. Vochtige haren kammen heeft een optimaal resultaat.
- Je kunt het kammen (bij onvoldoende resultaat) ondersteunen door het haar te behandelen met een hoofdluismiddel. Er zijn verschillende producten hiervoor op de markt. Je kan een lotion of gel gebruiken met dimeticon om te luizen te verstikken. Dit middel moet ongeveer 8 uur intrekken, voordat je het weer mag uitwassen. Je kunt ook kiezen voor een chemische behandeling. Hierbij gebruik je een lotion of shampoo die de luizen en neten gelijk uitschakelt. Deze bevatten malathuin, bioallatrine, piperonylbutoxide of permetrine. Ben je zwanger of geef je borstvoeding en wil je bij jezelf een hoofdluismiddel gebruiken? Raadpleeg dan altijd eerst je arts!
Controleer altijd alle gezinsleden! Zijn er meerdere personen in je gezin besmet met hoofdluis? Behandel alle personen tegelijk! Controleer ook na de behandeling regelmatig op luizen. Was tevens al het beddengoed en kleding, het liefst op 60 graden. Het is ook belangrijk om iedereen in je directe omgeving te vertellen dat je kind hoofdluis heeft. Denk hierbij aan de school, de kinderopvang, (sport)clubs, opa’s oma’s, oppas en vriendjes.
Waarom is er vaak een hoofdluisplaag na de zomer- en herfstvakantie?
Na vakanties lijkt het vaak alsof er luizenplagen zijn doordat dan veel schoolkinderen gecontroleerd worden. Hoofdluis komt dan niet zozeer méér voor, maar wordt simpelweg vaker ontdekt.
Bronnen:
www.rivm.nl
www.hoofdluizen.nl
www.huidinfo.nl