Kinderen krijgen op bepaalde leeftijden last van verschillende kinderziektes. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende: wat houden de kinderziektes in, hoe lang duurt het, wat moet je doen en wanneer moet je contact opnemen met je huisarts. Gelukkig zijn de meeste kinderziektes onschuldig en vergroten ze vaak de weerstand van je kind, waar het op latere leeftijd juist bij gebaat is. Daarnaast kun je je kind tegen de gevaarlijkste kinderziektes laten inenten.
Kinderziektes zoals waterpokken, mazelen, rode hond, vijfde ziekte en zesde ziekte worden veroorzaakt door virussen. Roodvonk en meningokokkenziekte worden echter door bacteriën veroorzaakt. Dat verschil is wel belangrijk omdat wanneer virussen de oorzaak zijn er geen behandeling mogelijk is.
De overdracht bij de meeste kinderziektes verloopt door aanhoesten of niezen of via handcontact. Kinderziektes zijn erg besmettelijk en daarom krijg je het meestal op jonge leeftijd van iemand.
Waterpokken
Bij de waterpokken wordt je kind vaak eerst verkouden. De waterpokken, veroorzaakt door een virus, kenmerkt zich door vele rode plekjes en later blaasjes overal op het lichaam en in de mond. De blaasjes kunnen erg veel jeuk veroorzaken. Na een tijdje barsten deze open en ontstaan er korsten. Andere symptomen kunnen verkoudheid en koorts zijn. Waterpokken zijn zeer besmettelijk. 9 van de 10 mensen krijgen de waterpokken in hun kindertijd. Gemiddeld heeft een kind een week lang last van de waterpokken, de korstjes blijven langer. Tegen de waterpokken kun je niets doen. Wel helpt het om ervoor te zorgen dat je kindje de korstjes niet open krabt, omdat er dan littekens ontstaan. Bij een kind dat ouder is dan 2 jaar kan speciale lotion of mentholtalkpoeder geven tegen de jeuk. Ook hoor je vaak dat het kan helpen om een washandje te vullen met wat zemelen, die je bij het badje in doet, tegen de jeuk. In principe hoef je bij de waterpokken geen contact op te nemen met de huisarts, tenzij de waterpokken gaan ontsteken of als je zwanger bent en je krijgt de waterpokken.
Krentenbaard
Krentenbaard is een besmettelijke huidziekte, die veroorzaakt wordt door een bacterie. De besmetting vindt plaats via fysiek contact of bijvoorbeeld via speelgoed. Het begint als een klein, opengekrabd plekje rond de mond en na verloop van tijd ontstaan overal soortgelijke, jeukende plekjes met gele korsten. Krentenbaard komt vaak voor bij kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar. De gemiddelde duur van krentenbaard is 1 tot 3 weken. Ook voor krentenbaard geldt dat je er niets aan kunt doen en dat het het beste is om niet aan de blaasjes te krabben. Zinkzalf kan helpen tegen de jeuk en het is belangrijk om de plekjes goed schoon en droog te houden. Bij krentenbaard wordt aangeraden om altijd even contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan een creme voorschrijven die de genezing kan versnellen.
Pseudokroep
Pseudokroep is een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen. De slijmvliezen rond de stembanden zwellen op, waardoor een erge benauwdheid (hoestaanvallen) en een gierende ademhaling ontstaat. Ook kan je kind last hebben van lichte koorts. De klachten zijn met name ’s avonds en ’s nachts het meest aanwezig. Pseudokroep is komt voor in de leeftijd van 0 tot 6 jaar en ontstaat vaak in het najaar, meestal voorafgaand door een verkoudheid. De de duur van pseudokroep varieert van een paar dagen tot een paar weken, waarbij de ernstigste klachten meestal na een paar uur al voorbij zijn. Heeft je kind last van pseudokroep zorg dan dat je zelf rustig blijft en stel je kind ook gerust. In sommige gevallen kan het helpen op te stomen met koude, vochtige lucht of te wandelen in de buitenlucht; voor ’s nachts is dat geen handig advies. Stomen met warme, vochtige lucht heeft geen zin. Wanneer je kind heel erg benauwd is, uitgeput raakt of als je het zelf niet aankunt, kan je contact opnemen met de huisarts. De huisarts kan een middel geven om de luchtwegen wijder te maken.
Roodvonk
Roodvonk is een bacteriële ziekte en geeft vaak plotseling keelpijn, koorts, geen eetlust, pijnlijke halsklieren, rode ruwe uitslag op de borst (die niet jeukt) of overgeven. Iemand met roodvonk kan ook klagen over buikpijn. Het kan na een paar dagen overgaan in donkerrode spikkels op de huid, die zich met name bevinden rond de hals, oksels en liezen. Daarnaast kan je kind ook last krijgen van rode wangen. De tong wordt eerst wit en na drie dagen rood, dik en bobbelig: frambozentong. De huid rond de mond blijft bleekRoodvonk komt meestal voor in de leeftijd tussen 3 en 12 jaar, maar kan ook bij volwassenen voorkomen. De koorts en uitslag verdwijnen na een week tot 10 dagen, waarna nog vervelling op kan treden, vooral aan de handen en voeten. Als je kind roodvonk heeft kun je je kind het beste rust geven en veel laten drinken. Roodvonk is in de eerste 10 dagen besmettelijk. Na besmetting met de bacterie duurt het 2 tot 7 dagen voordat iemand de ziekteverschijnselen krijgt. Er zijn ook mensen die de roodvonkbacterie bij zich dragen zonder ziek te worden. Als je kind erg ziek is kan je contact opnemen met de huisarts. Ook is het belangrijk om je kind enkele weken na de ziekte extra in de gaten te houden. Bij het krijgen van dikke gewrichten, dikke oogleden, rode plas of wanneer je kind erg lusteloos wordt, dien je ook contact op te nemen met de huisarts.
Vijfde of zesde ziekte
De vijfde en zesde ziekte worden beiden veroorzaakt door een virus en zijn twee verschillende ziektes, maar ze lijken wel veel op elkaar. De vijfde ziekte komt vaak voor in de leeftijd van 4 tot 10 jaar en de zesde ziekte in de leeftijd van 6 maanden tot 2,5 jaar. Beide ziektes worden gekenmerkt door huiduitslag en eventueel verhoging of koorts. Ook kan je kind wat hangerig worden. Bij de zesde ziekte kan je kind in sommige gevallen ook last hebben van opgezette klieren. In de meeste gevallen verloopt de ziekte onopgemerkt. De incubatietijd voor beide ziektes is ongeveer 10 dagen en in deze periode is je kind ook besmettelijk. De vlekjes zijn ongeveer vijf tot tien dagen zichtbaar, maar kunnen in de zon of na een heet bad weer even zichtbaar zijn. Zowel aan de vijfde als de zesde ziekte, kun je niks doen. Indien gewenst kan je de school of het kinderdagverblijf inlichten, zodat zij maatregelen kunnen nemen. Als je zelf zwanger bent, kunnen de ziektes gevaarlijk zijn; in dat geval dien je contact op te nemen met de huisarts, in andere gevallen is dat niet nodig.
Overige aandoeningen
Tegen andere bekende kinderziektes wordt je kind ingeënt. de bekendste kinderziektes zijn de bof, mazelen en rode hond. Ook wordt je kind ingeënt tegen hepatitis B, difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Haemophilus influenza, pneumokokken en meningokokken) volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Daarnaast kan je kind ook nog last hebben van diarree, overgeven, griep, oorpijn, verkoudheid en koorts. In de meeste gevallen in uitzieken de enige oplossingen. Dit zijn geen specifieke kinderziektes en kunnen ook op latere leeftijd voorkomen. Genoeg drinken is voor een kind altijd belangrijk. Als je twijfelt is het advies om altijd even contact op te nemen met de huisarts, ook in het geval van kinderziektes.