De zomer, bijna iedereen geniet er volop van! Hogere temperaturen, buiten leven en genieten van de zon. Lekker met de kinderen in de tuin, de speeltuin of het zwembad. De zon heeft goede, maar ook slechte kanten. Weet jij waarom de zon gezond is voor een kind? En wat is er ongezond aan de zon? Hoe bescherm jij je kind het beste tegen te zon? Wat is het beste zonadvies voor kinderen? Lees er hier meer over.
Gezond: vitamine D, fijn gevoel
Het licht van de zon stimuleert de aanmaak van vitamine D. Vitamine D is gezond voor mensen en voor kinderen in het bijzonder. Vitamine D is belangrijk voor de vorming van sterke botten en het in stand houden van een goede weerstand. Van zonlicht krijgen we ook een fijn en vrolijk gevoel.
Ongezond: UV straling
Zonlicht bevat ultraviolette stralen (UV- straling) en te veel van deze straling kan ongezond zijn voor volwassenen en kinderen. Je kunt hierbij denken aan verbranden, snellere huidveroudering en/of een hogere kans op huidkanker. De hoeveelheid UV-straling hangt niet af van de temperatuur. Op een dag met lagere temperaturen en veel zonneschijn kan er dus wel veel UV-straling zijn! Denk bijvoorbeeld eens aan de wintersportvakanties. Wat mensen ook wel vergeten is dat UV-straling 10-20% weerkaatst wordt door muren, zand, water, ijs en sneeuw. Dus onder de parasol of onder water kan je zeker wel verbranden.
De huid van baby’s en kinderen is extra kwetsbaar voor de gevolgen van UV-straling. Deze huid vernieuwd zich net zoals de huid van volwassenen, maar moet daarnaast ook groeien. Door dit groeiproces is er soms te weinig tijd om eventuele beschadigde huidcellen te herstellen. In deze cellen ontstaan dan ‘littekentjes’ die niet meer weggaan. Hoe meer van deze ‘littekentjes’ in de huidcellen zijn, hoe groter de kans dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt.
Verstandig zonnen voor kinderen
Het is van belang dat verbranden door de zon wordt voorkomen. Dit is voor volwassenen en voor kinderen belangrijk. De kinder- en babyhuid is erg gevoelig, waardoor de huid makkelijk verbrand. Dit komt doordat de huid nog niet de uiteindelijke dikte en dus bescherming heeft bereikt. Ook is het herstelvermogen nog onvoldoende tot in de tienerjaren.
Met de volgende tips bescherm je kinderen (en jezelf) zo goed mogelijk:
- Laat de huid wennen aan de zon. Huid verbrand sneller als het nog weinig in de zon is geweest
- Laat kinderen niet te lang zonder kleding lopen. Zorg dat een kind kleding draagt die UV-werend is, laat ze een zonnehoedje en een zonnebril (met UV-werende glazen) dragen
- Smeer onbedekte huid in, minimaal 30 minuten voordat een kind de zon in gaat, met een hoge beschermingsfactor en herhaal dit elke 2 uur. Het is ook belangrijk om het insmeren te herhalen na zwemmen, afdrogen of erg zweten
- Gebruik in Nederland minimaal factor 20. Gebruik in het buitenland minimaal factor 30
- Vermijd de volle zon tussen 12 uur en 15 uur ’s middags, laat kinderen in die periode lekker in de schaduw spelen
- Laat kinderen in het eerste levensjaar helemaal niet in de directe zon
- Geef als volwassene het goede voorbeeld en volg voorgaande tips ook op!
Zonnebrand voor kinderen
Door een anti zonnebrand middel te smeren, bescherm je de huid tegen zonnebrand en veroudering. Dit komt omdat het middel UV-filters bevat, waardoor minder UV-straling de huid bereikt. Een zonnebrandmiddel alleen is nooit genoeg, het is ook belangrijk de andere genoemde tips op te volgen. Er wordt namelijk altijd wat UV straling door gelaten. Ook al heb je zelf of heeft je kind al een kleurtje, blijf toch de eerder genoemde smeeradviezen volgen.
Een anti-zonnebrandmiddel is na aankoop in de winkel nog 1-2 jaar houdbaar. Als de verpakking open is geweest of heel warm is geworden, kan de beschermingsfactor (SPF) teruglopen naar een lagere factor en geeft het middel niet meer de volledige bescherming. Bewaar ze dus niet te lang en laat ze niet in de directe zon staan.
Zonnebrillen voor kinderen
Ook voor kinderen is het verstandig om een zonnebril te dragen als het buiten zonnig is. Het is wel belangrijk om een goede en veilige zonnebril aan te schaffen. Er zijn namelijk veel speelgoedbrillen op de markt die juist gevaarlijk zijn. Deze glazen houden UV-straling niet goed tegen. Ook zijn deze glazen donkerder, waardoor de pupillen wijder open gaan staan, de UV-straling makkelijker de ogen binnen kan dringen en zo schade aan kan richten. Let er dus bij de aanschaf van een zonnebril op dat de bril een CE-markering heeft en UV-straling tegen houdt!