De afgelopen dagen was het weer lekker warm weer in Nederland en scheen de zon volop. Daarnaast zijn nog niet alle schoolvakanties afgelopen en zijn er ook nog gezinnen op vakantie in het buitenland, hoogstwaarschijnlijk ook veel mensen die van de zon aan het genieten zijn. Hoe kan je je kids het best beschermen tegen de zon? Is smeren voldoende of is de zogenaamde UV-werende kleding ook geen overbodige luxe? Wij gingen eens op onderzoek uit en mochten van UV-Fashions een UV-werend shirtje testen.
Het nut van de zon
Onder invloed van de zon maak je vitamine D aan in de huid. Vitamine D is belangrijk voor het verkrijgen en behouden van sterke botten en tanden en voor een goede weerstand. Tevens heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat zonlicht een directe invloed heeft op je hormoonstelsel, namelijk het aanmaken van het hormoon endorfine, het zogenaamde ‘gelukshormoon’. Endorfine is een lichaamseigen stof en werkt in de eerste plaats pijn onderdrukkend. Daarnaast zorgt het dus voor een gevoel van euforie of geluk. Endorfine zorgt ook dat je meer energie krijgt en je je meer ontspannen voelt. Daarnaast zorgt het zonlicht er voor dat je immuunsysteem sterker wordt door de aanmaak van witte bloedlichaampjes, waardoor je lichaam beschermd wordt tegen virussen en bacteriën.
Genoeg positieve zaken te noemen over de zon. Helaas zijn er ook nadelen aan (teveel) zon. Vandaar dat goede kennis en voorlichting belangrijk is! Je kan op verschillende manieren goed van de zon genieten, als je jezelf maar beschermt tegen verbranding en UV straling. De bekendste methode om je te beschermen tegen de zon, is door je goed in te smeren met een goede zonnebrandcrème.
UV straling van de zon
UV straling kan ernstige gevolgen hebben, zoals een pijnlijke verbranding van de huid, maar op langere termijn ook een verhoogde kans op huidkanker. UV straling tast voor het grootste deel alleen de oppervlakte organen aan, met name de huid. UV-A straling dringt door tot in de lederhuid en de UV-B straling dringt door tot de opperhuid. Vroeger werd gedacht dat alleen UV-B schadelijk kon zijn voor de huid en een bijdrage leverde aan het ontstaan van huidkanker, inmiddels weten we dat ook UV-A straling voor 10-20% kan bijdrage aan huidkanker. Niet alle zonnebrand biedt bescherming tegen zowel UV-A als UV-B straling, check dit dus goed voordat je een zonnebrand koopt! Ook is het goed om te weten dat de UV stralingsbelasting door reflecteren van water en strand hoger is.
Geadviseerd wordt om baby’s onder de één jaar niet in de zon te houden. Jonge kinderen hebben van zichzelf nog niet genoeg bescherming tegen UV straling, doordat het pigment in de huid nog in ontwikkeling is. Hoge UV belasting en UV verbranding moeten dan ook vermeden worden. Onderzoek toont zelfs aan dat kinderen onder de 10 jaar die veel zonder bescherming in de zon zijn geweest, later een verhoogd risico op huidkanker hebben.
UV-werende kleding voor kinderen
Dit in ons achterhoofd hebbende zijn we natuurlijk benieuwd naar de eventuele meerwaarde van UV-werende kleding, dus gingen we op onderzoek uit. UV-kleding beschermt tegen zowel UV-A als UV-B straling, dit in tegenstelling tot sommige zonnebrandcrèmes. Daarnaast biedt de UV-werende kleding van UV Fashions een maximaal mogelijke bescherming van UPF 50+ en daarmee kunnen 97,5% van de gevaarlijke UV-A en UV-B stralen afgeweerd worden.
De bescherming van de UV-werende kleding wordt met name bereikt door het textiel dat dicht op elkaar geweven is en niet door een chemische coating. Hoe hoog de bescherming van de UV-werende kleding is, is afhankelijk van het weeftype en de weefdichtheid: hoe dichter, hoe beter. Het biedt bescherming door de straling te absorberen en te reflecteren. Het voordeel van de kunstvezel waar de UV-werende kleding van gemaakt is, is dat het licht en zacht is en daarmee aangenaam is om te dragen. Het materiaal droogt zeer snel, zodat het ook na het zwemmen plezierig zit. Het materiaal levert in droge en in natte, gerekte toestand de hoogst mogelijke UV bescherming. Het materiaal ademt en is zuurstof doorlatend, waardoor het niet warm aan voelt. Over het algemeen is de UV-werende kleding geschikt voor zowel chloor-, zout- en zoetwater.
De termen die webshops gebruiken om de beschermingsfactor aan te geven van de UV-werende kleding is wisselend en varieert tussen UPF en SPF. De termen betekenen hetzelfde: UPF staat voor Ultraviolet Protection Factor en SPF staat voor Sun Protection Factor, beiden een standaardmaat voor hoe lang de huid beschermt is tegen de zon (UV straling).
Extra insmeren onder de UV-werende kleding is niet nodig. Wel is het belangrijk dat de onbedekte delen van de huid goed (en herhaaldelijk) ingesmeerd worden!
Niet UV-werende kleding biedt ook bescherming
Ook het dragen van niet UV-werende kleding biedt een bepaalde vorm van bescherming aan de huid. Een dunne en lichte stof heeft een beschermingsfactor van SPF 2. Daarnaast heeft donkere kleding een hogere beschermingsfactor dan lichte kleding en heeft een dikkere stof een nog hogere beschermingsfactor. Maar een spijkerbroek aan op het strand in de zon is ook niet ideaal. Ook beschermt natte kleding de helft minder goed dan droge kleding.
Verantwoord zonnen: doe er je voordeel mee
Van de site van het KWF hebben we nog een aantal tips om verantwoord van de zon te genieten:
- Laat je huid voorzichtig wennen aan de zon. Pas extra op voor verbranden als je huid nog weinig in de zon is geweest.
- Bescherm je huid: kies kleding die UV-werend is, draag een zonnehoed en een zonnebril met UV-werende glazen.
- Smeer onbedekte huid een halfuur voordat je de zon in gaat dik in met een anti-zonnebrandmiddel met een voor jou geschikte beschermingsfactor.
- Gebruik altijd een crème met een goede factor. Ook als je al een bruin kleurtje hebt gekregen door de zon. Ga je even naar buiten? Kies dan voor minimaal factor 15. Ga je langer in de zon? Gebruik dan minimaal factor 30.
- Herhaal het insmeren elke 2 uur, of vaker bij sterk transpireren of na het zwemmen en afdrogen.
- Ga niet uitgebreid zonnebaden tussen 12 en 15 uur. Een lunchwandeling van 15-30 minuten is juist wel gezond, voor de aanmaak van voldoende vitamine D.
- Zoek op tijd de schaduw op: dan vangt je huid minder UV straling op.
- Let op de zonkracht: hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding.
Ons oordeel over de UV-werende kleding van UV-Fashions
Wij hebben beiden een UV zwem setje getest van UV-Fashions. Het materiaal is licht en voelt heel soepel en zacht aan. Hierdoor is het makkelijk aan en uit te trekken, zowel droog als nat. Er zijn veel verschillende soorten UV-werende kleding te verkrijgen, bijvoorbeeld een hoedje/petje, bril, schoenen, en zelfs luiers. Onze kinderen vinden het lekker zitten, het is makkelijk omdat je minder hoeft te smeren en je zeker weet dat je kindje goed beschermt is. Om die reden vinden wij het een aanrader als aanvulling op de andere maatregelen, zoals het goed insmeren en dragen van een zonnebril.