Sinds 2008 is er elk jaar de ‘Wereld Toilet Dag’ op 19 november, wereldwijd. Dit is een actie, gesteund door de VN, om extra aandacht te vragen voor die 2,5 miljard mensen die niet beschikken over normale sanitaire voorzieningen. Enkele partijen die in Nederland de Wereld Toilet Dag ondersteunen zijn Het Rode Kruis, Humana, Radio Veronica, Simavi, Serious Request, Geberit, EuroProducts, 123toilet.nl en CWS. Natuurlijk werkt Allesoverjekind.nl hier ook graag aan mee en besteden we door middel van deze blog graag extra aandacht aan dit wereldwijde probleem!
Goede sanitaire voorzieningen
Goede sanitaire voorzieningen zijn voor ieder individu belangrijk en zelfs in sommige gevallen van levensbelang! Jaarlijks sterven 800.000 jonge kinderen aan diarree. Omgerekend zij dit 2.200 kinderen per dag! Goede sanitaire voorzieningen zijn niet alleen het hebben van een (schoon) toilet. Het woord sanitair heeft betrekking op de gezondheid of de verbetering daarvan. Onder sanitaire voorzieningen worden alle zaken gezien die zijn aangesloten op de waterleiding en het riool, dit zijn bijvoorbeeld het toilet of de douche. De sanitaire voorzieningen hebben als doel de verzorging van het lichaam in de breedste zin van het woord.
Het is voor ons niet voor te stellen dat je kunt overlijden aan diarree, maar in de Sahara en Zuid-Azië is diarree één van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen van 5 jaar en jonger. In deze landen is diarree meestal het gevolg van gebrek aan schoon drinkwater, gebrek aan sanitaire voorzieningen en gebrek aan kennis over de consequenties van slechte hygiëne op de gezondheid van een jong kind. Door het hebben van schoon drinkwater, zeep, toiletten en goede informatie zijn die kinderen op een goede en simpele manier te redden.
Wat is diarree
Diarree is een waterdunne ontlasting, waar je vaak meerdere keren per dag last van kan hebben. Een andere benaming voor diarree is ook wel buikloop. Diarree kan veel verschillende oorzaken hebben en kan zowel acuut als chronisch zijn.
Acute diarree ontstaat meestal door een besmetting met virussen, bacteriën of parasieten. Een voorbeeld hiervan is buikgriep, ontstaan als gevolg van een virus. Acute diarree als gevolg van een bacterie of parasiet komt vrij veel voor. Vaak is het eten of drinken van besmet voedsel of water dan de oorzaak. Dit soort darminfecties ontstaan vaker in het buitenland, onder andere omdat daar de hygiëne soms minder is.
Eén van de tips om diarree te voorkomen is het zorgen voor een goede hygiëne met name na toiletbezoek en in de keuken. Zorg daarnaast voor een goede persoonlijke hygiëne, aangezien diarree meestal zeer besmettelijk is. Je kunt je dus ook voorstellen dat in situaties waarbij veel mensen op elkaar zitten, onder slechte hygiënische omstandigheden, zoals in een vluchtelingenkamp, het risico op snelle verspreiding van diarree erg groot is!
Het is een misvatting om te denken dat de wc-pot of de wc-bril de broedplaats is van bacteriën. Andere elementen in deze sanitaire omgeving bevatten in verhouding veel meer bacteriën, zoals bijvoorbeeld de spoelknop, kraan, lichtschakelaar en deurknop. En misschien een vies idee, maar ook de tandenborstel die vaak te vinden is in de badkamer waar ook een toilet is, bevat veelal poepbacteriën!
Vicieuze cirkel
In landen waarbij er geen of slechte hygiëne is, is de toegang tot schoon drinkwater niet vanzelfsprekend. Zoals al eerder aangegeven is het drinken van vervuild water een belangrijke oorzaak van diarree, net als eten dat klaargemaakt is met vuil water of met ongewassen handen. In veel plaatsen in Afrika en Azië is geen toilet of afgedekt gat in de grond aanwezig (latrine). Mensen doen hun behoeften op een veldje of bij een rivier. Hierdoor raken rivieren en waterputten ernstig vervuild. Daarnaast is er vaak geen gelegenheid om de handen te wassen. Hierdoor verspreiden infecties zich snel. Alleen als het wassen van de handen met zeep na gebruik van het toilet of voor het eten zorgt voor een daling van 48% van het aantal kinderen dat sterft door diarree.
Het gebruik van het toilet in Nederland
In Nederland weten we niet beter dan dat je voor je dagelijkse behoeften gebruik maakt van het toilet. Elk huishouden heeft tenminste één toilet in huis. Hierdoor is het voor veel van ons ook een gewoonte waar we ons misschien niet eens erg van bewust zijn. Voor jonge kinderen ligt dat vaak anders. Een eerste keer echt naar het toilet gaan voelt voor de meeste kinderen als een overwinning! In een eerdere blog op onze site hebben we aandacht besteed aan het zindelijk worden en zindelijkheidstraining.
Ook voor kinderen is het belangrijk om meteen te beginnen met een goede hygiëne en dit op te nemen in een toiletroutine. Uiteraard worden de billen afgeveegd met toiletpapier. Eventueel kunnen de billen na het gebruik van toiletpapier nog schoongemaakt worden met vochtig toiletpapier, wat zorgt voor een goede hygiëne en dit geeft een schoon en fris gevoel. Daarna is het belangrijk om na elk toiletbezoek de handen goed te wassen met zeep.
Belang van goed toiletpapier
Tot de 18e eeuw was er nog geen toiletpapier voor handen en gebruike men met name gras, de hand, een spons of een lap. De komst van de kranten gaven een nieuwe dimensie aan het afvegen van de billen.
In 1857 werd voor het eerst toiletpapier uitgevonden, maar werd destijds gezien als kostbaar en een luxeproduct, waardoor de populariteit van het toiletpapier achterbleef op het gebruik van de krant of een tijdschrift.
Inmiddels is een rol toiletpapier niet meer weg te denken uit de Nederlandse toiletten. Gemiddeld gebruiken we 25 velletjes toiletpapier per persoon per dag. En steeds meer mensen gebruiken vochtig toiletpapier na het gebruik van gewoon toiletpapier.
Edet is een merk dat in 1956 op de markt kwam en staat bekend om de hoge kwaliteit van haar producten en de combinatie van zacht en sterk. Uiteraard staat een goede persoonlijke hygiëne bij Edet ook hoog in het vaandel, vandaar dat ze zowel een assortiment van droog, zacht toiletpapier hebben, als ook vochtig toiletpapier. Met een ruime keuze van beiden is er voor een ieder wel een plezierige en goede rol toiletpapier.
Voor het schrijven van deze blog ontving ik van ‘vanhulzen gummo kicks’ een pak Edet Ultra Soft 4-laags toiletpapier, Edet Shoft Shea vochtig toiletpapier en Edet Fresh Cucumber vochtig toiletpapier om zelf ook ervaring om te kunnen doen met de producten van Edet. De rol van vochtig toiletpapier was mij eerder niet duidelijk, maar door de informatie die ik ontvangen heb en het schrijven van deze blog weet ik nu op welke manier het gebruik van vochtig toiletpapier bedoeld wordt: niet in plaats van droog toiletpapier, maar na het gebruik van droog toiletpapier. Zo kan ik me ook voorstellen dat dit erg plezierig is in gebruik na mijn bevalling van ons tweede kindje in januari.
Wereld Toiletdag
Op Wereld Toilet Dag wordt er aandacht besteed aan de hygiëne en veelvoorkomende gebruiken op het toilet en onze sanitaire voorzieningen. Voor de eigen beeldvorming: in Nederland heeft elke woning één of meerdere toiletten. Gemiddeld gaan we 6-8 keer per dag naar het toilet, omgerekend zo’n 2.500 keer per jaar. Hiermee brengen we ongeveer één tot drie jaar van ons leven door in dit kamertje.
Wereld Toilet Dag heeft als doel media, bedrijfsleven, hulporganisaties en consumenten samen te brengen om op die manier de krachten te bundelen, aandacht te vragen voor het probleem en iedereen in actie te krijgen. Het platform Wereld Toilet Dag is inmiddels wereldwijd uitgegroeid tot een belangrijk platform om deze boodschap uit te dragen.
Verschillende hulporganisaties zetten zich in voor betere sanitaire voorzieningen in derde wereld landen. Zelf kan je ook een steentje bijdragen door een actie te organiseren! Op de site van Wereld Toilet Dag is te zien welke acties er georganiseerd worden op Wereld Toilet Dag of welke acties expliciet de sanitaire behoefte ondersteunen.
Bronnen:
Maag, lever, darm stichting
Het Rode Kruis
Simavi
Wereld Toilet Dag