Veel vrouwen die zwanger zijn, vragen zich af wat ze wel en niet mogen eten. Rauwe vis, rauw vlees, alcohol en sigaretten zijn niet goed tijdens de zwangerschap. Maar wat als je nou heel erg van biefstuk houdt of van Sushi, zijn er dan geen mogelijkheden? Gezien mijn eigen zwangerschap van mijn tweede kindje ben ik eens op onderzoek uit gegaan. Ik ben dus zo’n persoon die een biefstuk erg lekker vindt, maar dan wel rood/medium en was altijd in de veronderstelling dat dit gedurende deze negen maanden niet mag. Is dat wel zo?
Om zeker te weten wat wel en niet kan, ben ik gaan zoeken op het internet. Je komt hier zo veel informatie en met name meningen tegen dat het soms lastig is om tot een eenduidig antwoord te komen. Ik raadpleeg wel verschillende sites en check als laatste ook steeds de site van het Voedingscentrum om te kijken wat zij er over schrijven. Tevens raadde mijn verloskundige ook aan deze site te volgen.
Vlees en zwangerschap
Toen ik aan het zoeken was om te kijken hoe het ook alweer zat met vlees en zwangerschap kwam ik verschillende sites tegen met ‘regels’. Geen carpaccio snap ik, maar hoe zit het dan met een rollade? Toen kwam ik op een site die aangaf dat je het wel mag eten, mits het óf heel goed verhit is, óf minimaal twee dagen in de vriezer heeft gezeten op een minimale temperatuur van -12 °C. Ik kan me niet herinneren dat dit ook zo beschreven stond ten tijde van mijn eerste zwangerschap, dus ben ik gaan zoeken op de site van het Voedingscentrum en daar staat het volgende:
Rauw vlees* (tartaar, carpaccio, half doorbakken biefstuk) – neem niet
Rauwe of gedroogde vleeswaren* (filet américain, ossenworst, theeworst, boerenmetworst, chorizo, rosbief, rauwe ham, parmaham, salami, cervelaat) – neem niet
Maar er staat een sterretje achter wat verwijst naar het volgende:
* Mag wel als je het product goed verhit of invriest voor minimaal 2 dagen bij -12°C.
Oftewel: wanneer je een biefstuk direct na aankoop invriest en deze minimaal 2 dagen in de vriezer laat (mits de vriezer koud genoeg is, de meeste vriezers staan afgesteld op -18°C, maar check dit wel even!) dan kan je dus best een biefstuk eten zonder door te bakken!
Vis en zwangerschap
En hoe zit het dan met vis? Mag ik op die manier dan toch wel Sushi eten? Helaas, dat wordt nog steeds afgeraden. Het Voedingscentrum geeft aan dat je Sushi met rauwe vis niet moet nemen tijdens de zwangerschap. Uiteraard kan je wel Sushi eten met avocado, komkommer, ei, etc. Misschien niet helemaal wat je zou willen, maar wel een prima alternatief!
En verder
Verder geldt nog altijd dat sigaretten en alcohol worden afgeraden tijdens de zwangerschap en dat gerechten gemaakt van rauwe eieren niet kunnen. Zachte kazen gemaakt van rauwe melk mogen niet. Wanneer een kaasje rauwe melk bevat, staat er op het etiket ‘au lait cru’. De meeste zachte kazen zijn gemaakt van verhitte melk. Harde kazen, mozzarella en feta kun je wel gewoon eten (in Nederland) en de meeste kaasjes die uit de supermarkt komen in Nederland kun je ook gewoon eten.
Bron: