Wanneer start je bij je kinderen met het geven van zakgeld? Wat is een goed bedrag om kinderen per week te geven? Of misschien is het beter geld per maand te geven? Ik zet de uitgangspunten van het Nibud op een rij. Het Nibud staat voor Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting en is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over de financiën van huishoudens.
Waarom zakgeld geven?
Doordat een kind zakgeld krijgt, leert hij of zij omgaan met geld en oefent daarmee dus voor later. De allerkleinsten (5-7 jaar) willen het geld waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk uitgeven en er iets leuks van kopen. Pas als ze wat ouder worden leren kinderen geld beter begrijpen en krijgen ze tevens meer besef van tijd en de waarde van geld. Hierdoor leren ze dat je grotere dingen kunt kopen op een later moment, als je het geld even opzij zet: ze leren dus sparen.
Het leren van sparen is belangrijk voor de toekomst, dan moet je ook voor grote uitgaven leren plannen. Je kunt je kind dus ook met zakgeld leren om geld opzij te zetten voor onverwachte uitgaven. Voor de kleintjes is sparen in een spaarpot heel leuk, ze zien het aantal munten en briefjes groeien. Voor oudere kinderen kun je ook een kinderspaarrekening openen.
Wanneer starten met het geven?
De leeftijd waarop kinderen in Nederland zakgeld beginnen te krijgen is wisselend. Sommige krijgen op hun vijfde jaar de eerste centjes, maar er zijn ook kinderen die pas halverwege de basisschool hun eerste eigen geld krijgen. Op de middelbare schoolleeftijd krijgt ongeveer 88% zakgeld.
Vanaf de leeftijd van ongeveer 6 jaar leren kinderen munten en geldbriefjes herkennen. Daarom is dit een mooie leeftijd om te beginnen met het geven van zakgeld. De meeste kinderen van 6 jaar zitten in groep 3.
Hoeveel geef je?
Het bedrag wat je jouw kind aan zakgeld geeft is natuurlijk onder meer afhankelijk van wat je zelf te besteden hebt. Maar het bedrag is ook afhankelijk van wat jij vindt dat je kind er allemaal van moet kopen. Voor kleine dingen zoals snoep en speelgoed is een paar euro per week voldoende. Maar moet je kind er ook cadeautjes of kleding van kopen dan is dit te weinig.
Het Nibud deed in 2013 onderzoek naar de gemiddelde zakgeld bedragen bij kinderen en scholieren. Hieronder kun je deze bedragen (zakgeldbedrag per week) terugvinden:
- 5 jaar 0,50 cent
- 6, 7 jaar 1-2 euro
- 8, 9 jaar 1,20 – 2 euro
- 10 jaar 1,70 – 2 euro
- 11 jaar 2 – 2,50 euro
- 12 jaar 3 – 4,60 euro
- 13 jaar 3,50 – 4,60 euro
- 14 jaar 4,60 – 4,95 euro
- 15 jaar 4,95 – 5,75 euro
- 16 jaar 4,85 – 5,95
- 17 jaar 5 – 6,90 euro
- 18 jaar 5,95- 9,25 euro
Welke afspraken maak je?
Het is belangrijk om duidelijke afspraken met je kinderen te maken over zakgeld. Je kan de gemaakte afspraken op papier zetten en er een mooi ‘contractje’ van maken. Het is verstandig om je kind elke week op hetzelfde tijdstip het zakgeld te geven. Als kinderen wat ouder worden kun je er ook voor kiezen om het zakgeld maandelijks te geven. Bespreek ook duidelijk wat je kind allemaal van dit zakgeld mag en moet betalen. Wat ook belangrijk is, dat je in gedachten houdt dat zakgeld geen middel is om te straffen of te belonen!