Het is weer bijna zover: de kerstdagen komen er aan en we gaan kerstmis vieren! Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet, is kerstmis een christelijk feest, waarbij de geboorte van Jezus wordt gevierd. Het wordt ook wel het feest van de verlossing of het feest van de vrede genoemd. Niet alleen aanhangers van het Christendom vieren het feest, maar ook niet gelovigen staan uitgebreid stil bij kerstmis. Maar waarom is dit het feest van de vrede? Waarom hebben we een kerstboom? En waarom is er de kerstman? In deze blog kun je allerlei leuke informatie vinden over deze leuke feestdagen.
Kerstmis en het kerstverhaal
Het bekende kerstverhaal begint ruim 2000 jaar geleden in Nazareth, waar Jozef, een timmerman, en zijn verloofde Maria wonen. Maria is nog maagd wanneer ze bezoek krijgt van engel Gabriël, die haar verteld dat ze moeder gaat worden van baby Jezus. Baby Jezus zal de zoon van God zijn. Ze geloofde de engel en merkte al snel dat ze zwanger was.
Vanwege een volkstelling, in opdracht van keizer Augustus, moesten alle inwoners zich melden in hun geboorteplaats. Hoogzwanger gingen Jozef en Maria de lange reis aan naar Betlehem. Toen ze daar aankwamen was een slaapplaats heel moeilijk te vinden; alle herbergen zaten vol. Ze vonden gelukkig een stal waar ze konden overnachten. In deze stal werd het kindje Jezus geboren, op 25 december. Maria wikkelde Jezus in doeken en legde hem in de voederbak van de dieren.
Vlakbij de stal waren een aantal herders op hun kudde aan het passen toen ze bezoek kregen van een engel. De engel was omgeven door heel veel helder licht. De engel vertelde over de geboorte van kindje Jezus en zei: “Vrees niet, want ik breng u het mooiste nieuws dat u ooit heeft gehoord. Vandaag is in Betlehem de Redder geboren: Jezus Christus. Het kindje is in doeken gewikkeld en ligt in een kribbe”. Hierna kwamen er nog veel meer engelen bij en ze begonnen een prachtig lied te zingen: ‘Ere zij God’. Snel gingen de herders op zoek naar de stal en ze vonden Jozef, Maria en kindje Jezus. Ze waren zo opgetogen dat ze vervolgens iedereen in Betlehem vertelden over de geboorte van Jezus.
Niet alleen de herders vonden de stal, maar ook de drie wijzen, drie magiërs. Deze wijzen waren op reis vanuit het oosten naar Jeruzalem toen ze plots een prachtige grote ster zagen opkomen. Op dit moment wisten ze dat Jezus geboren was, de grote Joodse koning. Ze volgden de ster en vonden kindje Jezus in de kribbe. Ze knielden voor hem en bewezen hem de eer door hem mirre, wierook en goud te geven. Jozef en Maria gingen uiteindelijk terug naar Nazareth, waar Jezus zal opgroeien.
De kerstboom
Voordat kerstmis zijn bestaansrecht kreeg, waren er Joelfeesten. Tijdens deze feesten werd gevierd dat de langste nacht van het jaar voorbij was. Vooral in Noord-Europa werden er vreugdevuren van hout gestookt en werden er bomen in huis geplaatst. Tevens werden er andere feesten gevierd in Europa rond deze dagen in december, bijvoorbeeld de geboorte van de God Mithra of het eren van Saturnus door heidenen. Het Christendom kwam steeds meer op en 25 december werd officieel de geboortedag van Jezus Christus. Om de al bestaande rituelen van andere feesten eer aan te doen, besloten ze de bomen die binnenshuis geplaatst waren, te versieren met appels, welke symbool staan voor het bijbelse Hof van Eden. Later, rond 1831, werden deze appels vervangen door kerstballen, omdat de appels schaars waren in die tijd.
De kerstman
De kerstman is eigenlijk ontstaan bij de Turkse heilige Sint Nicolaas. Deze heilige stierf op 6 december en kennen wij in Nederland ook wel als Sinterklaas. Met het vieren van Sinterklaas, werd zijn goedheid herdacht en kregen kinderen cadeaus. Er was een Amerikaanse professor die in 1822 een gedicht schreef over Sinterklaas. Dit gedicht heette ‘de nacht voor kerst’ en Sinterklaas deelde cadeaus uit aan alle goede kinderen. Dit groeide in Amerika uiteindelijk uit tot ‘Santa Claus’ ofwel de kerstman.
Het kerstdiner
In Nederland is het nog helemaal niet zo lang de gewoonte om uitgebreid te dineren met kerstmis. De traditie begon in Engeland onder koningin Elizabeth I in de 16e eeuw. Het kwam steeds vaker voor dat de hogere klassen uitgebreide kerstdiners gaven voor familie, vrienden en andere relaties, omdat ze het zich konden veroorloven. Aan het einde van de 19e eeuw werd er vaak kalkoen geserveerd, omdat deze vrij duur was. Maar geleidelijk werd een kalkoen voor het meer gemiddelde gezin ook betaalbaar. Aan het begin van de 20e eeuw waaide gebruiken om uitgebreid te dineren ook over naar Nederland.